Olen viime kesän Belgiassa piipahduksen jälkeen haaveillut tekeväni kotona belgialaisia vohveleita. Ne ovat neliön mallisia ja paksumpia kuin tavalliset vohvelit. Belgiassa niitä syödään katukioskeista ostettuina usein pelkällä tomusokerilla päällystettynä tai suklaakastikkeen tai Nutellan kera. Onni potkaisi minua tällä viikolla, kun näin Lidlin mainoksessa heillä olevan myytävänä vohvelirautoja juuri tätä tarkoitusta varten. Samalla raudalla voi myös pohjalevyjä vaihtamalla tehdä lämpimiä kolmioleipiä. Vohveleiden ohje on Leila Lindholmilta kirjasta Vielä yksi pala!
Belgialaiset vohvelit, noin 10 kpl
2 munaa
125 g voita
2,5 dl maitoa, miel. ei rasvatonta
2 dl vettä
12 g tuorehiivaa
0,5 tl suolaa
0,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
6,75 dl vehnäjauhoja
Sulata voi mikrossa ja lisää siihen maito ja vesi. Lämmitä jälleen, kunnes nesteseos on kädenlämpöistä. Lietä hiiva nesteeseen. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset ja vatkaa valkuaiset kevyesti vaahdoksi erillisessä kulhossa. Lisää keltuaiset ja kaikki muut ainekset valkuaisia lukuun ottamatta nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto taikinan sekaan. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 20 minuuttia. Paista kuumalla vohveliraudalla kauniin ruskeiksi. Oikean taikinamäärän ja paistoajan oppii pian. Vohvelit ovat hieman velttoja juuri paistamisen jälkeen, mutta jäähdytä ne ritilän päällä, niin ne kovettuvat jäähtyessään. Tarjoile tomusokerin tai muiden lisukkeiden kera jälkiruoaksi tai brunssilla.
sunnuntai 16. joulukuuta 2012
torstai 6. joulukuuta 2012
Pikkujoulun alkupalat
Saimme työkavereita kylään ennen pikkujouluihin lähtöä. Valmistin muutamaa lajia pikkupurtavia glögin kanssa. Olimme ruokailemaan menossa, joten mitään kovin suurta ja täyttävää en halunnut tarjota. Nämä maistuivat kaikki oikein hyviltä! Alla reseptit.
Tarjolla oli:
Kylmäsavuhärkä- ruissipsejä
Sinihomejuusto- pähkinäpaloja
Brie- ja homejuustoa, rypäleitä, puolikuivia viikunoita, pähkinöitä, jotka oli pyöräytetty vaahterasiirapissa
Suklaakuorrutteisia pähkinöitä ja muita konvehteja
Appelsiini- suklaapaloja
Kylmäsavuhärkä-ruissipsit
ruissipsejä
täyte:
1 prk ruohosipulituorejuustoa
0,5 dl ruohosipulia
100 g kylmäsavuhärkää
0,5 maustekurkku
suolaa, pippuria
persiljaa koristeeksi
Pilko kaikki ainekset pieneksi ja sekoita keskenään. Laita jokaiselle sipsille noin teelusikallinen täytettä ja koristele persiljalla.
Sinihomejuusto- pähkinäpalat (ohje muokattu sivulta keksihylly.fi)
200 g piparkakkuja tai digestivekeksejä maustettuna piparkakkumausteella
75 g voita sulatettuna
Täyte:
2 liivatelehteä
0,5 dl portviiniä tai glögiä
2 dl ranskankermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g sinihomejuustoa
100 g rouhittuja saksan- ja/tai pecanpähkinöitä
1 dl hienonnettua persiljaa
Koristeluun:
viinirypäleitä
Murskaa piparit ja sekoita voi joukkoon. Painele seos mielellään irtopohjaisen vuoan pohjalle. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kaikki ainekset keskenään portviiniä lukuun ottamatta. Kuumenna portviini mikrossa ja sulata siihen valutetut liivatteet. Lisää seos ohuena nauhana hyvin sekoittaen täyteseokseen. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Irrota vuoasta ja leikkaa pikkupaloiksi. Koristele esim. viinirypäleillä.
Appelsiini-suklaapalat
150 g tummaa suklaata
250 g voita
1 dl sokeria
1 dl siirappia
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 pss manteleita rouhittuna
1 appelsiinin raastettu kuori
2 rkl appelsiinilikööriä tai app. mehua
kostutukseen:
0,5 dl appelsiinilikööriä tai mehua
0,5 dl espressoa
kuorrute:
100 g appelsiinituorejuustoa
0,5 dl nutellaa
2-3 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl espressoa
Sulata suklaa ja voi mikrossa tai liedellä miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä. Vatkaa munat, sokeri ja siirappi vaahdoksi. Lisää muut aineet sekä suklaa- voiseos munavaahtoon ja sekoita tasaiseksi.
Kaada leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja paista 180 asteessa noin puoli tuntia, tai kunnes kakku on kypsä. Ota kakku pois uunista ja kostuta likööri-kahviseoksella. Anna jäähtyä.
Leikkaa jäähtynyt levy pieniksi neliön mallisiksi paloiksi. Valmista kuorrute. Laita tuorejuusto, nutella ja kahvi vatkauskulhoon ja lisää tomusokeria vähitellen niin, että saat pursotettavan kuorutteen. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota tähtityllalla kuorrutetta leivosten päälle. Säilytä viileässä tarjoiluhetkeen saakka.
Tarjolla oli:
Kylmäsavuhärkä- ruissipsejä
Sinihomejuusto- pähkinäpaloja
Brie- ja homejuustoa, rypäleitä, puolikuivia viikunoita, pähkinöitä, jotka oli pyöräytetty vaahterasiirapissa
Suklaakuorrutteisia pähkinöitä ja muita konvehteja
Appelsiini- suklaapaloja
Kylmäsavuhärkä-ruissipsit
ruissipsejä
täyte:
1 prk ruohosipulituorejuustoa
0,5 dl ruohosipulia
100 g kylmäsavuhärkää
0,5 maustekurkku
suolaa, pippuria
persiljaa koristeeksi
Pilko kaikki ainekset pieneksi ja sekoita keskenään. Laita jokaiselle sipsille noin teelusikallinen täytettä ja koristele persiljalla.
Sinihomejuusto- pähkinäpalat (ohje muokattu sivulta keksihylly.fi)
200 g piparkakkuja tai digestivekeksejä maustettuna piparkakkumausteella
75 g voita sulatettuna
Täyte:
2 liivatelehteä
0,5 dl portviiniä tai glögiä
2 dl ranskankermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g sinihomejuustoa
100 g rouhittuja saksan- ja/tai pecanpähkinöitä
1 dl hienonnettua persiljaa
Koristeluun:
viinirypäleitä
Murskaa piparit ja sekoita voi joukkoon. Painele seos mielellään irtopohjaisen vuoan pohjalle. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kaikki ainekset keskenään portviiniä lukuun ottamatta. Kuumenna portviini mikrossa ja sulata siihen valutetut liivatteet. Lisää seos ohuena nauhana hyvin sekoittaen täyteseokseen. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Irrota vuoasta ja leikkaa pikkupaloiksi. Koristele esim. viinirypäleillä.
Appelsiini-suklaapalat
150 g tummaa suklaata
250 g voita
1 dl sokeria
1 dl siirappia
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 pss manteleita rouhittuna
1 appelsiinin raastettu kuori
2 rkl appelsiinilikööriä tai app. mehua
kostutukseen:
0,5 dl appelsiinilikööriä tai mehua
0,5 dl espressoa
kuorrute:
100 g appelsiinituorejuustoa
0,5 dl nutellaa
2-3 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl espressoa
Sulata suklaa ja voi mikrossa tai liedellä miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä. Vatkaa munat, sokeri ja siirappi vaahdoksi. Lisää muut aineet sekä suklaa- voiseos munavaahtoon ja sekoita tasaiseksi.
Kaada leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja paista 180 asteessa noin puoli tuntia, tai kunnes kakku on kypsä. Ota kakku pois uunista ja kostuta likööri-kahviseoksella. Anna jäähtyä.
Leikkaa jäähtynyt levy pieniksi neliön mallisiksi paloiksi. Valmista kuorrute. Laita tuorejuusto, nutella ja kahvi vatkauskulhoon ja lisää tomusokeria vähitellen niin, että saat pursotettavan kuorutteen. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota tähtityllalla kuorrutetta leivosten päälle. Säilytä viileässä tarjoiluhetkeen saakka.
torstai 29. marraskuuta 2012
Helpot cake popsit
Tein koulun myyjäisiin mm. cake popseja. Ne syntyvät helposti, kun tekee niihin tarvittavan suklaakakun mikrossa. Annoksesta tulee 10 popsia.
100 g voita
0,9 dl jauhoja
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl kaakaojauhetta
2 munaa
Sulata voi mikronkestävässä kulhossa. Lisää muut aineet kerralla sekaan ja sekoita tasaiseksi. Kypsennä mikrossa täydellä teholla kolme minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä haaleaksi.
Murusta kakku tehosekoittimen kulhoon ja lisää 100 g appelsiinituorejuustoa. Aja tasaiseksi. Pyöritä massasta 10 tasakokoista tiivistä palloa. Laita palloset pakastimeen puoleksi tunniksi, jotta ne kovettuvat.
Työnnä jokaiseen palloon jäätelötikku ja kasta sulaan suklaaseen. Dippaa strösseleissä ja laita jähmettymään esim. kananmunakennoon tehtyihin reikiin pystyyn. Säilytä viileässä.
100 g voita
0,9 dl jauhoja
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl kaakaojauhetta
2 munaa
Sulata voi mikronkestävässä kulhossa. Lisää muut aineet kerralla sekaan ja sekoita tasaiseksi. Kypsennä mikrossa täydellä teholla kolme minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä haaleaksi.
Murusta kakku tehosekoittimen kulhoon ja lisää 100 g appelsiinituorejuustoa. Aja tasaiseksi. Pyöritä massasta 10 tasakokoista tiivistä palloa. Laita palloset pakastimeen puoleksi tunniksi, jotta ne kovettuvat.
Työnnä jokaiseen palloon jäätelötikku ja kasta sulaan suklaaseen. Dippaa strösseleissä ja laita jähmettymään esim. kananmunakennoon tehtyihin reikiin pystyyn. Säilytä viileässä.
sunnuntai 25. marraskuuta 2012
Bataatti-perunalaatikko
Jouluiseen ruokapöytään sopii lisäkkeeksi bataatti-perunalaatikko.
Tarvitset:
2 keskikokoista bataattia
3 jauhoista perunaa
1 pieni sipuli
1 kasvisliemikuutio
vettä keittämiseen niin, että kasvikset peittyvät
2 munaa
2 dl ruokakermaa
0,5 tl kanelia
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
2 rkl siirappia
25 g voita
suolaa ja pippuria maun mukaan
Pinnalle: korppujauhoja
Kuori ja leikkaa paloiksi bataatit, perunat ja sipuli. Keitä ne kypsiksi liemikuutiolla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois, mutta ota sitä noin desin verran talteen, jos laatikkoa täytyy myöhemmin ohentaa. Soseuta kasvikset ja anna soseen jäähtyä. Lisää seokseen munat, ruokakerma, kaneli, valkosipulipuristimen avulla murskattu inkivääri ja siirappi. Sekoita tasaiseksi. Sulata voi ja lisää soseeseen. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Soseen tulee olla löysähköä; lisää kasvisten keitinvettä tarvittaessa. Siirrä sose uunivuokaan ja ripota päälle korppujauhoja. Paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia.
Tarvitset:
2 keskikokoista bataattia
3 jauhoista perunaa
1 pieni sipuli
1 kasvisliemikuutio
vettä keittämiseen niin, että kasvikset peittyvät
2 munaa
2 dl ruokakermaa
0,5 tl kanelia
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
2 rkl siirappia
25 g voita
suolaa ja pippuria maun mukaan
Pinnalle: korppujauhoja
Kuori ja leikkaa paloiksi bataatit, perunat ja sipuli. Keitä ne kypsiksi liemikuutiolla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois, mutta ota sitä noin desin verran talteen, jos laatikkoa täytyy myöhemmin ohentaa. Soseuta kasvikset ja anna soseen jäähtyä. Lisää seokseen munat, ruokakerma, kaneli, valkosipulipuristimen avulla murskattu inkivääri ja siirappi. Sekoita tasaiseksi. Sulata voi ja lisää soseeseen. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Soseen tulee olla löysähköä; lisää kasvisten keitinvettä tarvittaessa. Siirrä sose uunivuokaan ja ripota päälle korppujauhoja. Paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia.
Mustikkaglögi
Itsetehty glögi maistuu kesän mustikkasadolta ja mausteilta. Sitä voi tarjota lämmitettynä sellaisenaan tai terästettynä rommilla tai vodkalla. Annoksesta tulee noin neljä litraa valmista glögiä. Säilytä pullotettuna jääkaapissa.
3 litraa mustikoita
2,5 l vettä
1 pss glögimausteita
3 kanelitankoa
3 tähtianista
1 pss neilikoita
6-8 dl (tummaa) sokeria
Laita kaikki ainekset suureen kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Anna glögin jäähtyä mausteineen. Siivilöi ja pullota ja säilytä jääkaapissa. Tarjoilun yhteydessä kuumenna glögi ja terästä halutessasi rommilla tai vodkalla.
3 litraa mustikoita
2,5 l vettä
1 pss glögimausteita
3 kanelitankoa
3 tähtianista
1 pss neilikoita
6-8 dl (tummaa) sokeria
Laita kaikki ainekset suureen kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Anna glögin jäähtyä mausteineen. Siivilöi ja pullota ja säilytä jääkaapissa. Tarjoilun yhteydessä kuumenna glögi ja terästä halutessasi rommilla tai vodkalla.
perjantai 23. marraskuuta 2012
Riisipaperirullat savukala-riisitäytteellä
Vietnamilaisia riisipaperirullia sain ensi kertaa ystäväni Annan luona. Nyt niitä on putkahdellut esiin vähän sieltä sun täältä. Monia versioita olen ehtinyt jo itsekin kokeilla, tämän alla olevan löysin ruotsalaisesta Baka- lehdestä. Olen sitä hieman muokannut. Riisirullat ovat mukavaa illanviettoruokaa, joita on mukava tehdä yhdessä vaikka vieraiden kanssa. Riisipaperilevyjä saa ainakin täältä meidän kulmilta hiukan etsiskellä, mutta jos on asiaa pääkaupunkiseudulle, niin sieltä niitä voi tuoda tuliaisiksi. Iso paketti maksaa pari euroa. Nettikaupoistakin löytää. Riisipaperilevyjä on ainakin kahta kokoa, jos ostat pieniä, niitä tulee tästä täyteannoksesta enemmän.
12 kpl
12 riisipaperia
2 dl riisiä keitettynä
1 mango
1 avocado
puolikas kurkku
purjoa tai ruohosipulia
150 g savukalaa
suolaa, pippuria
Korianterikastike
1 valkosipulinkynsi pilkottuna
chiliä maun mukaan
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl limemehua
puoli ruukkua korianteria, tuoretta, hienonnettuna
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja jätä maustumaan.
Pilko ja hienonna kaikki täyteainekset ja sekoita ne keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kastele riisipapereita yksi kerrallaan isolla lautasella, jossa on vettä, noin puolen minuutin ajan. Kun paperi on muuttunut pehmeäksi (mutta ei kuitenkaan liian, oikean kosteuden oppii nopeasti), siirrä riisipaperi kuivalle lautaselle. Lisää keskelle täyteaineksia parin ruokalusikallisen verran ja taittele rullaksi. Laita vadille odottamaan. Rullat säilyvät jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Tarjoile korianterikastikkeen kanssa.
Netistä löytyy paljon muitakin hyviä ohjeita sekä täytteisiin että dippikastikkeiksi!
12 kpl
12 riisipaperia
2 dl riisiä keitettynä
1 mango
1 avocado
puolikas kurkku
purjoa tai ruohosipulia
150 g savukalaa
suolaa, pippuria
Korianterikastike
1 valkosipulinkynsi pilkottuna
chiliä maun mukaan
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl limemehua
puoli ruukkua korianteria, tuoretta, hienonnettuna
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja jätä maustumaan.
Pilko ja hienonna kaikki täyteainekset ja sekoita ne keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kastele riisipapereita yksi kerrallaan isolla lautasella, jossa on vettä, noin puolen minuutin ajan. Kun paperi on muuttunut pehmeäksi (mutta ei kuitenkaan liian, oikean kosteuden oppii nopeasti), siirrä riisipaperi kuivalle lautaselle. Lisää keskelle täyteaineksia parin ruokalusikallisen verran ja taittele rullaksi. Laita vadille odottamaan. Rullat säilyvät jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Tarjoile korianterikastikkeen kanssa.
Netistä löytyy paljon muitakin hyviä ohjeita sekä täytteisiin että dippikastikkeiksi!
maanantai 19. marraskuuta 2012
4-vuotissynttäritarjoilut
Viime viikonloppuna vietimme tyttären neljävuotissynttäreitä. Loppuviikon ajan valmistelin tarjottavia valmiiksi ja hienosti kaikki sitten menikin, vaikka työt pahasti haittaavat leipomisintoa, eikä aikaa kummoisten luomusten rakenteluun ole. Aloitan juhlien suunnittelun yleensä hyvissä ajoin, mutta ongelma on se, että haluan tehdä ja kokeilla aivan liian paljon kaikkea. Lopulta lista karsiutuukin muutamaan lajiin. Kuvat unohdin tietysti synttäritouhujen keskellä tarjottavista ottaa, mutta yleiskuvan pöydästä sain kuitenkin napattua. Alla lista tarjottavista, moni niistä ollut täällä blogissa jo aiemmin, muihin päivittelen ohjeita pikku hiljaa.
Tarjolla oli:
Kinkku-pastasalaattia
Ranskalaista patonkia
Lihapullia ja dippiä
Nakkeja
Porkkanaa, kurkkua, melonia
Juustoja ja portviini-luumuhilloke
Sieni-pekonipiirakkaa
Voileipäkakkua
Suolaisia keksejä
Sipsejä
Viinirypäleitä
Donut pops
Cake pops
Pipareita, erilaisia
Täytekakku mustikka-valkosuklaatäytteellä
Blueberry cheese cake
Karkkeja ja tikkareita
Tarjolla oli:
Kinkku-pastasalaattia
Ranskalaista patonkia
Lihapullia ja dippiä
Nakkeja
Porkkanaa, kurkkua, melonia
Juustoja ja portviini-luumuhilloke
Sieni-pekonipiirakkaa
Voileipäkakkua
Suolaisia keksejä
Sipsejä
Viinirypäleitä
Donut pops
Cake pops
Pipareita, erilaisia
Täytekakku mustikka-valkosuklaatäytteellä
Blueberry cheese cake
Karkkeja ja tikkareita
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)