maanantai 8. lokakuuta 2012

Sekaleipä leipäkoneella

Monitoimikoneeni on ollut huollossa jo yli kuukauden, ja olen joutunut tottumaan takaisin käyttämään vanhoja laitteitani. Leipäkone on aina silloin tällöin kovassa käytössä ja sitten lepäilee kaapissa, kunnes leipäkoneleipä taas maistuu. Nyt sille tuli siis taas käyttöä, kun muu leivän teko ei tällä hetkellä onnistu. Se on kyllä kätevä laite, tuoretta leipää tulee noin kolmessa tunnissa, ja voi käyttää juuri niitä aineksia, mitä kaapista löytyy.

Kesti aikanaan muutaman leivän verran, ennen kuin opin tekemään oikeanlaisen taikinan, mutta kun taikinan koostumusta tarkkailee, leipä yleensä onnistuu ihan mukavasti. Jauhoja voi vaihdella omien mieltymysten mukaisesti, kunhan suurin osa jauhoista on vehnää.




Sekaleipä leipäkoneella

3 dl vettä tai muuta nestettä
1 tl suolaa
2 tl sokeria tai esim. omena- tai luumusosetta
3 rkl öljyä
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
1 dl sämpyläjauhoja
3-4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl kuivahiivaa
(siemeniä taikinaan ja / tai päälle)

Mittaa kaikki ainekset leipäkoneen kulhoon, mutta vehnäjauhoista vain osa. Laita kone pyörimään perusohjelmalle. Tarkkaile taikinan muodostumista ja lisää vehnäjauhoja pikku hiljaa niin paljon, että taikinasta muodostuu kimmoisa pallo, joka ei kiipeile taikinakulhon reunoille, mutta ei myöskään ole liian kuivaa ja rakeista. Anna koneen tehdä ja nostattaa taikina. Jos haluat leivän pinnalle siemeniä tai vaikka hiutaleita koristeeksi, lisää ne siinä vaiheessa, kun leipäkone ei enää vaivaa eikä "kopauttele" taikinaa. Siemenet pysyvät pinnalla paremmin, kun suihkutat taikinalle ensin vettä suihkupullolla. Kun leipä on valmista, irrota se vuoasta ja anna jäähtyä ritilällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti