Mietin viikonloppuna ystävänpäiväksi sopivaa kakkua, ja vaaleanpunainen on tietysti päivän väri! Kakun alimmaisena pohjana on vuoassa paistettu keksitaikina, sen jälkeen suklaamoussea. Keskivälissä kääretorttupohja, päällimmäisenä mansikkamousse ja kiille. Suklaamoussen maustoin muutamalla tipalla piparminttuöljyä. Tämän voisi korvata mintunmakuisella suklaalla. Hyvää ystävänpäivää!
Keksipohja
75 g voita
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 pieni muna
1 dl jauhoja
0,5 dl kaakaojauhoja
0,25 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
Vaahdota voi ja sokeri, lisää muna. Lisää muut aineet, sekoita tasaiseksi. Levitä irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
Suklaamousse
puolet flora vispipurkista vaahdotettuna
100 grammaa tummaa suklaata
100 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
4 liivatelehteä
muutama tippa piparminttuöljyä
Sulata suklaa, lisää siihen muut aineet, liivatelehdet liotettuina ja sulatettuina. Kaada täyte jäähtyneen keksipohjan päälle.
Suklainen kääretorttupohja
4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
Vaahdota munat ja sokeri, lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina uunipellille ja paista 225 asteessa muutama minuutti. Anna jäähtyä. Leikkaa sitten pohjasta sopiva pala välipohjaksi kakulle.
Mansikka-valkosuklaamousse
puolet vispikermapurkista vaahdotettuna
100 g valkosuklaata
100 g maustamatonta tuorejuustoa
4 liivatelehteä
5 dl mansikoita soseutettuna
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Sulata suklaa, lisää siihen muut ainekset, liivatelehdet liotettuina ja sulatettuina. Kaada välipohjan päälle. Anna kakun hyytyä kylmässä muutama tunti tai yön yli.
Koristele kiilteellä tai muulla tavoin, esim. kermavaahdolla. Minun kiilteeni ei tällä kertaa jostakin syystä jähmettynyt, joten siitä tuli lähinnä kastike. Makua ei taida haitata! Irrota vuoan reunat varovasti ja nosta kakku tarjolle!
maanantai 13. helmikuuta 2012
torstai 9. helmikuuta 2012
Kanapasta
Yksinkertainen pasta on parasta, ja nopeaa valmistaa.
paketti kanafileitä tai fileesuikaleita
1 sipuli
1 rkl kanafondia
3 tl dijonin sinappia, mahd. maustettua
1 dl vettä
1 dl ruokakermaa
pippuria
Pilko kanafileitä pienemmiksi ja silppua sipuli. Paista niitä pannulla voissa tai öljyssä hetken aikaa, kunnes kana on saanut väriä. Lisää muut aineet pannulle ja anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Tarkista maku. Tarjoa haluamasi pastan ja parmesaanin kanssa.
paketti kanafileitä tai fileesuikaleita
1 sipuli
1 rkl kanafondia
3 tl dijonin sinappia, mahd. maustettua
1 dl vettä
1 dl ruokakermaa
pippuria
Pilko kanafileitä pienemmiksi ja silppua sipuli. Paista niitä pannulla voissa tai öljyssä hetken aikaa, kunnes kana on saanut väriä. Lisää muut aineet pannulle ja anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Tarkista maku. Tarjoa haluamasi pastan ja parmesaanin kanssa.
keskiviikko 8. helmikuuta 2012
Kaalilaatikko
Pitkään hautunut kaalilaatikko on tosi hyvää puolukkahillon kanssa.
1 suurehko kaalinpää
1 l vettä
400 g jauhelihaa
2 sipulia
1 dl riisiä
2 lihaliemikuutiota
reilu loraus (tai kaksi) siirappia
suolaa ja pippuria
Pilko kaali pieneksi ja keitä sitä ja riisiä lihaliemessä ainakin tunti. Ruskista jauheliha ja sipuli ja mausta. Yhdistä ainekset uunivuokaan. Jos nestettä tuntuu olevan paljon, ota sitä sivuun ja lisää tarvittaessa, jos ruoka uunissa ollessaan näyttää kuivuvan. Hauduta kaalilaatikkoa ainakin pari tuntia 175 asteessa.
1 suurehko kaalinpää
1 l vettä
400 g jauhelihaa
2 sipulia
1 dl riisiä
2 lihaliemikuutiota
reilu loraus (tai kaksi) siirappia
suolaa ja pippuria
Pilko kaali pieneksi ja keitä sitä ja riisiä lihaliemessä ainakin tunti. Ruskista jauheliha ja sipuli ja mausta. Yhdistä ainekset uunivuokaan. Jos nestettä tuntuu olevan paljon, ota sitä sivuun ja lisää tarvittaessa, jos ruoka uunissa ollessaan näyttää kuivuvan. Hauduta kaalilaatikkoa ainakin pari tuntia 175 asteessa.
Aioli ja paistetut jättikatkaravunpyrstöt
Itse tehtynä valkosipulimajoneeai eli aioli on aika paljon parempaa kuin kaupasta valmiina ostettu. Meidänkin kaupungissamme oleva saksalaiskauppa tarjoaa silloin tällöin jättikatkaravunpyrstöjä kohtuuhintaan, eikä niitä voi silloin ohittaa.
Aioli
2 munankeltuaista huoneenlämpöisenä
2 tl dijoninsinappia
2 tl valkoviinietikkaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
2 valkosipulinkynttä
(chilirouhetta)
2-3 dl rypsi- tai muuta mautonta öljyä
Sekoita keskenään keltuaiset, sinappi, etikka, suola ja pippuri. Ala valuttaa öljyä sekaan ohuena nauhana, samalla kun apuri vispaa seosta hullun lailla. Mikäli majoneesi ei ala näyttää oikealta, vaan jää löysäksi, se on mennyttä ja aloita sama uudelleen paremmalla onnella. Yleensä ongelmia ei ilmene, ainakaan kovin usein. Lisää lopuksi pieneksi hakatut valkosipulinkynnet ja halutessasi chilirouhe ja testaa, tarvitaanko suolaa tai pippuria lisää. Anna maustua jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.
Paistetut jättikatkaravunpyrstöt
Sulata pyrstöjä sen verran, kuin tarvitset. Anna marinoitua hetken aikaa oliiviöljyssä, sitruunamehussa ja chilissä. Lisää myös suolaa ja pippuria. Paista voissa kypsiksi, mutta ei sitkeiksi. Tarjoa patongin ja aiolin kera, tai vaikka salaatin koristeina.
Aioli
2 munankeltuaista huoneenlämpöisenä
2 tl dijoninsinappia
2 tl valkoviinietikkaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
2 valkosipulinkynttä
(chilirouhetta)
2-3 dl rypsi- tai muuta mautonta öljyä
Sekoita keskenään keltuaiset, sinappi, etikka, suola ja pippuri. Ala valuttaa öljyä sekaan ohuena nauhana, samalla kun apuri vispaa seosta hullun lailla. Mikäli majoneesi ei ala näyttää oikealta, vaan jää löysäksi, se on mennyttä ja aloita sama uudelleen paremmalla onnella. Yleensä ongelmia ei ilmene, ainakaan kovin usein. Lisää lopuksi pieneksi hakatut valkosipulinkynnet ja halutessasi chilirouhe ja testaa, tarvitaanko suolaa tai pippuria lisää. Anna maustua jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.
Paistetut jättikatkaravunpyrstöt
Sulata pyrstöjä sen verran, kuin tarvitset. Anna marinoitua hetken aikaa oliiviöljyssä, sitruunamehussa ja chilissä. Lisää myös suolaa ja pippuria. Paista voissa kypsiksi, mutta ei sitkeiksi. Tarjoa patongin ja aiolin kera, tai vaikka salaatin koristeina.
Blinit
Helmikuu on ihanien blinien aikaa. Näitä teimme viikonloppuna, lisukkeena perinteisesti mätiä, smetanaa ja sipulia, sekä ehkä ei niin perinteisesti chili-katkaraputahnaa.
Taikina:
5 dl maitoa, miel. punaista
20 g hiivaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja
1 rkl sulaa voita
1 tl suolaa
2 munaa keltuaiset ja valkuaiset erotettuna
paistamiseen kirkastettua voita
Liuota kädenlämpöisen (2,5 dl) maidon joukkoon hiiva ja lisää jauhot. Anna kohota noin kuusi tuntia. Kiehauta loppu maito, lisää se ja muut ainekset valkuaisia lukuun ottamatta taikinaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää juuri ennen paistamista. Paista blinit pienellä pannulla voissa kauniin ruskeiksi ja tarjoa heti.
Katkaraputahna
pussi katkarapuja
noin desi turkkilaista jogurttia tai vastaavaa, esim. ranskankermaa
kourallinen ruohosipulia
n. puoli desiä sweet chili saucea
Sulata ravut ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
Tämä tahna sopii mainiosti myös esim. patonkien täytteeksi!
Taikina:
5 dl maitoa, miel. punaista
20 g hiivaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja
1 rkl sulaa voita
1 tl suolaa
2 munaa keltuaiset ja valkuaiset erotettuna
paistamiseen kirkastettua voita
Liuota kädenlämpöisen (2,5 dl) maidon joukkoon hiiva ja lisää jauhot. Anna kohota noin kuusi tuntia. Kiehauta loppu maito, lisää se ja muut ainekset valkuaisia lukuun ottamatta taikinaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää juuri ennen paistamista. Paista blinit pienellä pannulla voissa kauniin ruskeiksi ja tarjoa heti.
Katkaraputahna
pussi katkarapuja
noin desi turkkilaista jogurttia tai vastaavaa, esim. ranskankermaa
kourallinen ruohosipulia
n. puoli desiä sweet chili saucea
Sulata ravut ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
Tämä tahna sopii mainiosti myös esim. patonkien täytteeksi!
tiistai 7. helmikuuta 2012
Runeberginkakku
Paras vuosien varrella kokeilemistani runebergintorttuohjeista on seuraava Sara la Fountainin a'la Sara-kirjasta napattu Runeberginkakkuohje. Alkuperäinen ohje on kaksinkertainen. Lisäksi meillä käytetään aitoa rommia, eikä aromia! Piparkakkuja meillä ei joulusta enää ollut jäljellä, joten vaihdoin sen korppujauhoihin sekä teelusikalliseen piparkakkumaustetta. Kuten Sarakin huomauttaa, tätä maistuvaa kakkua voisi leipoa myös muulloin kuin runeberginpäivänä!
Taikina:
200 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelijauhetta
1 dl piparkakkumurua
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
2 tippaa karvasmanteliaromia
2 tl vanilja-aromia
0,5 rkl kardemummaa
loraus rommia
Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina haluamaasi vuokaan ja paista 175 asteessa vajaa tunti. Kostuta uunista ottamisen jälkeen reilusti omenamehulla tai calvados'lla.
Koristele vesi-tomusokerikuorrutuksella ja vadelmahillolla. Laitoin tomusokerin sekaan vaaleanpunaista mansikkatomusokeria. Se antaa sekä mukavan ulkonäön että hyvää makua.
Taikina:
200 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelijauhetta
1 dl piparkakkumurua
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
2 tippaa karvasmanteliaromia
2 tl vanilja-aromia
0,5 rkl kardemummaa
loraus rommia
Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina haluamaasi vuokaan ja paista 175 asteessa vajaa tunti. Kostuta uunista ottamisen jälkeen reilusti omenamehulla tai calvados'lla.
Koristele vesi-tomusokerikuorrutuksella ja vadelmahillolla. Laitoin tomusokerin sekaan vaaleanpunaista mansikkatomusokeria. Se antaa sekä mukavan ulkonäön että hyvää makua.
torstai 2. helmikuuta 2012
Helppo kääretorttu
Tämän kääretortun tein jonkin aikaa sitten, kun ystävä tuli auttamaan bloggauksen aloittamisessa, kiitos vielä avusta!
Kääretorttupohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
Väliin:
vaniljakreemiä jauheesta, esim. Mauste-Sallinen
hilloa, tällä kertaa käytin kesällä tekemääni kesäkurpitsa-sitrushilloa
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Lisää muut aineet varovasti. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa muutama minuutti. Anna jäähtyä. Kumoa ja irrota leivinpaperi. Täytä ja kääri rullalle.
Kääretorttupohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
Väliin:
vaniljakreemiä jauheesta, esim. Mauste-Sallinen
hilloa, tällä kertaa käytin kesällä tekemääni kesäkurpitsa-sitrushilloa
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Lisää muut aineet varovasti. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa muutama minuutti. Anna jäähtyä. Kumoa ja irrota leivinpaperi. Täytä ja kääri rullalle.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)