torstai 19. heinäkuuta 2012

Ruis-hedelmäleipä pähkinöillä

Tein jo jokin aika sitten tätä hedelmä-pähkinäleipää, jonka ohjeen olen napannut suoraan Leila Lindholmilta. (leila.se) Leipä on erinomaista aamiaisella marmeladin ja juuston kera tai illanistujaisissa juustotarjottimella. Itse pakastin leivän siivutettuna, jolloin sitä on kätevä laittaa jäisenä paahtimeen juuri sopiva määrä. Mikään pikaleipä ei ole kyseessä, sillä leipäjuuren tekemiseen menee muutama päivä. Juurta voi käyttää kuitenkin myös muuhun leipomiseen, jos sen säilyttää jääkaapissa leipomisten välin. Juuri otetaan huoneenlämpöön leipomista edellisenä päivänä ja syötetään, jotta juuri alkaa jälleen toimia. Jos haluat tehdä näin, tee vain puolikas annos leipätaikinaa ja säästä loppu juuresta. Normaaliannoksesta taikinaa tulee kaksi leipää.



20 g hiivaa
4 dl kylmää vettä
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
2 tl kanelia
4 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
150 g kokonaisia hasselpähkinöitä tai muita pähkinöitä
100 g rusinoita
1 pussi sekahedelmiä tai muita vastaavia kuivahedelmiä pilkottuna

Hapanjuuri päivä 1
2.5 dl ruisjauhoja
2 dl vettä

Hapanjuuri päivä 3
1 dl ruisjauhoja
1 dl vettä

Hapanjuuri päivä 4
1 dl ruisjauhoja
1 dl vettä


1. Tee ensin hapanjuuri. Sekoita 2 dl vettä 2,5 dl ruisjauhoja. Anna tekeytyä kelmun alla huoneenlämmössä kaksi vuorokautta.

2. Lisää 1 dl vettä ja 1 dl ruisjauhoja, anna jälleen tekeytyä yksi vuorokausi.

3. Lisää neljäntenä päivänä taas vettä ja jauhoja ja anna vielä olla yhden vuorokauden ajan. Nyt sinulla pitäisi olla elävä, kupliva hapanjuuri.

4. Viidentenä päivänä aloita leivän tekeminen. Lietä hiiva veteen, lisää siirappi, suola ja kaneli.

5. Lisää hapanjuuri, ruisjauhot ja vähän vehnäjauhoja kerrallaan, vaivaa koneessa kunnes taikina on kiinteää, viidestä kymmeneen minuuttia.

6. Lisää loput ainekset ja sekoita vielä niin, että kaikki ainekset sekoittuvat hyvin keskenään, mutta älä enää vaivaa.

7. Anna taikinan kohota tunnin verran liinan alla.

8. Kuumenna uuni 250 asteeseen.

9. Jaa taikina kahteen osaan, muovaa taikinasta suorakaiteen muotoiset pötköt ja laita voideltuihin leipävuokiin. Älä vaivaa liikaa, jotta ilmakuplat eivät häviä kokonaan. Anna kohota jälleen tunnin verran.

11. Kostuta leipien pinta ja ripottele niille esim. unikonsiemeniä tai karkeita ruisjauhoja koristeeksi. Tee leipiin muutama poikittaisviilto pinnalle terävällä veitsellä, näin leipään tulee kaunis pinta paistettaessa.

12. Laita leivät uuniin ja laske lämpötilaa 230 asteeseen. Paista noin 30 minuuttia.

13. Kumoa valmiit leivät ritilälle ja anna jäähtyä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti