lauantai 6. huhtikuuta 2013

Fougasse

Fougasse on ranskalaisten versio focacciasta. Sen muoto kuvastaa puun lehteä. Sen voi täyttää haluamillaan täytteillä, esim. oliiveilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla, grillatuilla kasviksilla jne. Fougasse on parhaimmillaan vielä hieman lämpimänä viinin kera. Paloja voi dipata oliiviöljyyn, johon on sekoitettu hieman suolaa, pippuria ja balsamicoa. Fougasse on hyvää illanistujaisruokaa sellaisenaan, mutta sitä voi syödä myös vaikkapa grilliruokien lisukkeena.

2 fougasse-leipää

500 g haaleaa vettä
500 g vehnäjauhoja
6 g tuorehiivaa

Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Anna seistä huoneenlämmössä 3-4 tuntia, kunnes taikina on alkanut kuplia kunnolla.

300 g vehnäjauhoja
20 g suolaa

Lisää kuplinut juuritaikina, vehnäjauhot ja suola monitoimikoneen kulhoon ja anna koneen käydä 8 minuuttia. Anna taikinan levätä kulhossa puolisen tuntia. Pyöräytä taikinaa koneessa vielä muutama kierros ja kumoa taikina pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Venytä taikinaa reunoilta keskelle niin, että taikinasta muodostuu jännittynyt pallo (katso kuvaa). Anna pallojen levätä liinan alla puolisen tuntia. Valmistele sillä aikaa haluamasi täyte. Jos laitat täytteeksi grillattuja tai pannulla pyöräytettyjä kasviksia, mausta ne suolalla, pippurilla ja yrteillä ja anna jäähtyä. Täyte ei saa olla kuumaa, kun se laitetaan taikinan päälle.

Kauli taikinapalat suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Laita puolet fougasseen tulevasta täytteestä levyn keskelle ja käännä toinen puoli taikinasta täytteen päälle. Lisää loput täytteestä taikinan päälle ja käännä levyn toinen puoli täytteen päälle. Käännä sauma alaspäin. Anna taikinan levähtää kymmenisen minuuttia liinan alla. Siirrä taikina leivinpaperin päälle. Kauli fougasse jälleen suorakaiteen muotoiseksi levyksi täytteineen. Tee levyyn kuvan mukaisia reikiä terävällä veitsellä tai taikinaraapalla. Venytä sormilla aukkoja suuremmiksi, jotta saat taikinaan lehden muodon. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä vähintään tunnin ajan. Jääkaapissa voit kohottaa fougasseja pidempään ja paistaa ne sitten, kun vieraat ovat jo ovella.

Ennen paistoa valele fougasset oliiviöljyllä ja ripottele niiden päälle sormisuolaa. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes fougasset ovat saaneet kauniin värin. Voit vielä lisätä oliiviöljyä paiston jälkeen antaaksesi leivälle kauniin kiillon.







1 kommentti: