maanantai 25. helmikuuta 2013

Hiihtolomalaisen aamiaissämpylät

Uusi suosikkileipurini, ruotsalainen Martin Johansson, on kehittänyt reseptin todella helpoille aamiaissämpylöille. Taikina tehdään illalla yöksi kohoamaan, aamulla taikina jaetaan sämpylöiksi ja paistetaan. Leivistä tulee ihanan keveitä, niissä on isoja ilmakuplia ja hyvä rakenne. Jos haluat tuoreita sämpylöitä iltapalalle, tee taikina kohoamaan aamulla ja paista sämpylät ladulta tultua! Tässä ohjeessa oikea määrä aineksia on kaiken a ja o, joten suosittelen keittiövaa'an käyttöä. Osan, esim. 100 g vehnäjauhoista voit korvata muilla, vaikkapa grahamjauhoilla. Näin on tehty myös alla olevien kuvien sämpylöissä. Pidä kuitenkin jauhojen kokonaismäärä alkuperäisen ohjeen mukaisena. Taikinasta tulee noin 10 sämpylää. (Huom! Ohjeen hiivamäärässä ei ole virhettä, taikinan kohotessa monta tuntia vain pieni määrä riittää!)

Taikina
3 g hiivaa
350 g kylmää vettä
450 g erikoisvehnäjauhoja
9 g suolaa

Illalla
Liota hiiva veteen vähintään kolme litraa vetävässä kulhossa. Sekoita kaikki muut ainekset kerralla taikinaan ja sekoita sen verran, että ainekset ovat kunnolla sekaisin. Taikinaa ei tarvitse vaivata! Jätä kulho yöksi huoneenlämpöön kannella tai tuorekelmulla peitettynä.

Aamulla
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Ota leivinpaperi pöydälle ja ripottele sille hieman jauhoja. Kaavi taikina kulhosta varovasti leivinpaperin päälle. Taittele taikinan reunat keskustaa kohti varovasti "paketiksi" ja käännä taikina ylösalaisin niin, että saat sileän puolen päälle. Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota 30-45 minuuttia. Jaa taikina taikinaraapalla, juustohöylällä tai vastaavalla noin kymmeneen palaan ja asettele ne leivinpaperille niin, etteivät ne kosketa toisiaan. Huom! Älä pyörittele tai painele taikinaa! Paista kuumassa uunissa 10-15 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti