tiistai 28. helmikuuta 2012

Maalaisleipä

Tähän maalaisleipään olen yhdistänyt sekä Leila Lindholmin että Jan Hedhin oppeja. Leivän tekemiseen menee 6-7 päivää, joten ihan pikaruoasta ei ole kysymys. Vaivan väärtti mielestäni kuitenkin!

1. päivä
Tee leipäjuuri tulemaan. Sekoita lasipurkissa 2,5 dl hyviä vehnäjauhoja, 2 dl haaleaa vettä sekä 2 rkl juoksevaa hunajaa.

3. päivä
Lisää juureen 1,5 dl vehnäjauhoja ja 1 dl haaleaa vettä. Sekoita tasaiseksi.

4. päivä
Toista päivä 3.

Viidentenä päivänä taikinajuuresi on valmis ja voit käyttää sen leivontaan erilaisiin taikinoihin tai laittaa jääkaappiin odottamaan leipomispäivää. Ota taikina pois jääkaapista ja syötä sitä kuten 3. päivänä leipomista edeltävänä iltana ja jätä huoneenlämpöön. Juuri pysyy huoneenlämmössäkin hyvänä ainakin muutamia viikkoja, kun välillä syötät sitä ja käytät sitä leipomiseen usein, muutaman päivän välein. Näin sinulla on aina juuri käyttövalmiina. Jossain vaiheessa juuri menee huonoksi ja on aika aloittaa homma alusta. Tämän huomaa juuren jo todella ikävästä tuoksusta. Periaatteessa kuitenkin, mitä vanhempaa juuri on, sitä maukkaampaa tulee leivästä.


Leipätaikina

Viidentenä päivänä:
Laita yleiskoneen kulhoon
6 dl taikinajuurta
8 dl haaleaa vettä
30 g tuorehiivaa
2 rkl leipäsiirappia
2,5 rkl suolaa
18-23 dl hyviä vehnäjauhoja, määrä riippuu jauhojen laadusta ja kosteudesta yms.

Lietä hiiva veteen, lisää muut ainekset, jauhoja niin paljon, että saat hyvän taikinan. Vaivaa taikinaa koneessa noin 10-15 minuuttia, kunnes taikinasta on muodostunut kiinteä, joustava pallo. Laita taikina kohoamaan suureen kulhoon muutamaksi tunniksi. Huoneenlämmössä kohota tunti tai pari, jääkaapissa voit kohottaa taikinaa jopa yön yli. Tämä vain parantaa leivän makua ja rakennetta.

Kohotuksen jälkeen muotoile taikinasta haluamiasi leipiä ja kohota jälleen, kunnes leivät ovat kaksinkertaisia. Itselläni on kohotuskorit, joissa taikina kohoaa kauniin muotoiseksi ja pintaan muodostuu kaunis korikuvio. Voit myös kohottaa leivät pellillä leivinpaperin päällä.

Paista leipiä mahd. yksi kerrallaan, jos ne ovat suuria, aluksi 250 asteessa muutaman minuutin ajan, laske sitten uunin lämpötilaa reiluun kahteensataan ja paista leivät kauniin ruskeiksi, tähän menee leipien koosta riippuen puolesta tunnista tuntiin. Suihkuta uuniin muutaman kerran vettä paiston aikana, näin leivän kuoresta tulee rapea. Anna leipien jäähtyä ritilällä.


4 kommenttia:

  1. Tuota täytyy kokeilla tai lähinnä yrittää..

    VastaaPoista
  2. Mitkä ovat hyviä vehnäjauhoja eli missä on hyvät sitko-ominaisuudet? Ihan merkki ja laatu kiinnostaa, mitä olet käyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Olen käyttänyt täällä lähellä tuotettuja Jalon myllyn vehnäjauhoja. Ovat toimineet tosi hyvin. Tärkeintä on kuitenkin tarpeeksi pitkä taikinan vaivausaika.

      Poista