maanantai 20. helmikuuta 2012

Ranskalainen patonki

Leila Lindholmin lisäksi toinen ruotsalaissuosikkini on leipuri Jan Hedh. Hänen Mestarileipurin leipäkirjaansa olen yrittänyt opiskella jo pidemmän aikaa, ja aikaa se tuntuu vaativankin. Ranskalaisen patongin ohjeen olen nyt saanut toimimaan aika hyvin käyttämilleni Jalon myllyn paikallisille vehnäjauhoille. Jauhoissa on siis eroa, kuten monessa muussakin asiassa!

Näistä patongeista tulee ihanan rapeakuorisia ja sisältä pumpulinpehmeitä.


1. päivä

5 g tuorehiivaa
300 g vettä, noin 20-asteista
300 g vehnäjauhoja, mielellään pienen myllyn, jolloin niissä on enemmän kaikkea hyvää, joka tekee leivästä hyvän

Liuota hiiva veteen ja lisää jauhot. Laita tuorekelmu tai muu tiivis kansi astian päälle ja laita astia jääkaappiin yön yli.


2. päivä

6 g tuorehiivaa
450 g vettä, haaleaa
700 g vehnäjauhoja
16 g hienoa merisuolaa tai kristallisuolaa

Liuota hiiva veteen yleiskoneen kulhossa, lisää esitaikina ja kaikki jauhot samalla kertaa, mutta ei vielä suolaa. Anna koneen köydä hitaalla nopeudella 13 minuuttia, lisää sitten suola ja nosta nopeutta, anna koneen käydä vielä 7 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisa pallo.


Kaavi taikina suureen kannelliseen, öljyttyyn muoviastiaan ja anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.


Kolmantena päivänä voit tehdä patongit ja päästä herkuttelemaan! Jaa taikina viiteen yhtä suureen osaan ja kauli suorakulmion muotoisiksi paloiksi. Kääri levyt yksi kerrallaan rullalle ja laita kohoamaan patonkipellille.Tämä vie ehkäpä tunnin. Kuumenna uuni 240 asteeseen ja laita patongit kuumaan uuniin. Alenna lämpötilaa nyt noin 210 asteeseen. Suihkuta uuniin silloin tällöin vettä, jotta saat patonkeihin rapean pinnan. Paista leipiä noin puolen tunnin ajan, ota uunista ja suihkuta vielä vettä päälle. Anna patonkien jäähtyä ritilän päällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti